Jdi na obsah Jdi na menu

Zdravé zuby

11. 11. 2009

Dne 27.října 2009 proběhla na naší škole v Lipovci přednáška s dentální hygienistkou o péči o zuby a dentální, chcete-li zubní hygieně. Dentální hygiena se zejména zabývá stanovením indexu čistoty chrupu, odstraňováním plaku a zubního kamene, nácvikem domácí péče o chrup a seznámením pacienta s pomůckami ke správnému čištění zubů.

Právě poslední 2 oblasti (domácí péče a pomůcky) byly předmětem přednášky, která byla určena všem žákům prvního stupně a dětem z mateřské školy.

V průběhu přednášky se děti dozvěděly mnoho informací o zubech. Například, že máme 20 mléčných zubů, jako první stálý zub nám naroste jedna ze stoliček, každý zub má 3 části – kořen, krček a korunku a také že se zuby dělí do skupin na řezáky, špičáky a stoličky a každá skupina má svou určitou funkci.

Děti byly seznámeny s tím, jak má vypadat správný kartáček a jak jej správně používat. Paní přednášející za pomoci názorných pomůcek (umělý chrup, kartáček, obrázky) předvedla, jak si správně zuby čistit a zdůraznila, že při čištění zubů nesmíme zapomínat také na dásně a jazyk. Důležitým tématem byl také správný výběr zubní pasty, kdy nesmíme zapomenout, aby obsahovala Fluor. V neposlední řadě zmínila důležitost pravidelného čištění zubů.

Jelikož žákům bylo dopředu oznámeno konání akce, většina z nich si přinesla z domu svůj vlastní kartáček, a tak si mohli teoretické poznatky hned ověřit v praxi.

Dokonce si děti zahrály i pohybovou hru, kdy si zábavnou formou mohly připomenout důležitost čištění zubů a škodlivost kazů.

Paní přednášející jim samozřejmě také připomněla, co našim zubům škodí. Nejen cukroví a sladkosti, ale také nesprávná nebo lajdácká péče.

Pomocí správné péče předcházíme problémům, které vznikají v ústní dutině a léčíme již vzniklá onemocnění. Prevence v oblasti zubí péče je nejen nejúčinnější, ale zároveň také nejlevnější způsob péče o zuby. Zajišťuje dlouhodobé zdraví zubů bez kazů.

 

 

Řádná domácí péče je jedinou spolehlivou cestou k udržení funkčního chrupu po celý život. Je dobře, že již naši nejmenší mají možnost se se základy péče o zuby seznámit, protože jen opravdu čisté zuby nemohou onemocnět.

 

 

Aby si děti poznatky z přednášky pamatovaly co nejdéle a co nejlépe, po absolvování kurzu měly za úkol vyplnit test, v němž byly shrnuty nejdůležitější informace a na základě správnosti údajů následně obdržely diplom.