Jdi na obsah Jdi na menu

Terezín

5. 5. 2007

Terezín

 

 

 

 

            Dne 17. dubna se žáci 8. a 9. ročníku zúčastnili exkurze do Terezína. V brzkých ranních hodinách se sešli před školou a po příjezdu autobusu  se vydali směr Terezín. Někteří z účastníků načerpali síly při zastávce v motorestu Melikana.

           Cesta utíkala rychle a než jsme se nadáli, v dálce nás vítal obrovský kříž a židovská hvězda. Dostali jsme průvodce, který nás provázel Malou pevností. Dozvěděli jsme se, že Terezín byl vybudován císařem Josefem II. a pojmenován po jeho matce Marií Terezii, a také to, že později sloužil Nacistům. Při vchodu do Malé pevnosti nám bil do očí nápis „ARBEIT MACHT FREI“, který byl jeden ze znaků koncentračních táborů. S hrůzou jsme procházeli místa, kam byli zavírání a kde byli vězněni političtí odpůrci a později i židé. Zajímavá byla i „podzemní“ chodba, která měla sloužit v době nebezpečí jako sklad munice a sklad potravin.Obrazek

V bývalých kasárnách jsme se mohli podívat na model židovského pokoje. V muzeu Ghetta jsme shlédli film o Terezíně v době 2. světové války a našim zrakům neunikly ani obrázky židovských dětí, které většinou zahynuly v Osvětimí. Někteří z nás také viděli krematorium, ve kterém byly i dopisy židů domů. Velice zajímavá byla i návštěva krematoria, pitevna a nástroje, které používali v koncentračním táboře. Naše poslední kroky směřovaly k autobusu. Někteří z nás byli unaveni více, jiní méně, ale pocity jsme měli všichni podobné.

Tímto bychom chtěli poděkovat Mgr. Marku Hallovi, který pro nás tuhle výjimečnou exkurzi připravil a zařídil.

              Žáci 9.ročníku

 

 

 

Obrazek