Jdi na obsah Jdi na menu

Cirsiáda 2012

8. 5. 2012

Cirsiáda  2012  byla  pro  žáky  z Lipovce  úspěšná

Ve dnech  25.4. – 27.4. 2012  pořádala  sloupská  základní  škola  již  poněkolikáté  CIRSIÁDU –    olympiádu  pro žáky  základních škol  z Jedovnic, Sloupu, Ostrova, Podomí , Křtin a Lipovce.  Již mnoho let na této soutěži  bojují o vítězství žáci základních  škol ze sdružení  Cirsium  v českém a anglickém jazyce, matematice, informatice a závěrečný den je věnován soutěžím pro žáky s poruchami učení – dysleksiádě. Letos nově přibyla ještě jedna oblast – soutěž v zapamatování si co nejvíce desetinných míst Ludolfova čísla ( které, jak víme, je nekonečné). Každoročně vybírají učitelé z řad  svých žáků ty nejlepší, kteří půjdou bojovat nejen za sebe, ale i za svoji  školu. Často  bývá problém, který žák kde v boji nastoupí, neboť  některá  klání probíhají současně  a jeden žák by se hodil na více míst. Větší školy tento problém samozřejmě nemají, protože  mohou vybírat z více  žáků  a situace je proto u nich jednodušší. O to více si ale ceníme, jestliže naši žáci jsou i v takové přesile úspěšní.

A letos opravdu byli – v historii Cirsiády žáci ZŠ a MŠ Lipovec letos dopadli nejlépe – získali celkem 6 medailových míst a mnoho dalších, pěkných umístění.  V matematice  zazářila Markéta Dvořáková (1.místo) a Eliška Pupíková ( 3.místo), v českém jazyce byly výborné  Anna Zouharová (2.místo)  a Irena Pořízková (3.místo) . Perfektní výkon odvedl v informatice Filip Buchta (3.místo) a družstvo  ve složení  Dominik Jakubec, Luboš Nešpůrek, Adéla Cibuláková  a Bára Machalíková obsadilo  v dysleksiádě  2.místo.

Protože velice pěkných výsledků bylo více, ale už nebyly bohužel medailové, uveďme ještě několik dalších ( v každé kategorii bylo přibližně 16 soutěžících ) :

Matematika : 6.třída : 3.místo   Eliška Pupíková

                                  5.-6.místo   Jakub Nešpůrek

                                  7.-8.místo   Marcela  Kratochvílová

                    7.třída :  1.místo        Markéta  Dvořáková

                                  4.místo       David  Hořava

                         8. třída :  5.místo     Barbora  Bílková 

                                             8.-9.místo   Kateřina Nešpůrková     

  Český  jazyk : 6.třída : 4.-5.místo   Ludmila  Ševčíková

                                    7.místo      Natálie Marková

                      8.třída :  2.místo      Anna Zouharová

                                    3.místo       Irena Pořízková

                                    5.místo      Silvie Grimová

Informatika : 9.třída :   3.místo      Filip  Buchta

                                    4.-5.místo   Eduard  Szymsza

Dysleksiáda ml. žáci :    2.místo – Dominik Jakubec, Luboš Nešpůrek,

                                                   Adéla  Cibuláková, Bára Machalíková

Ludolfiádě jsme bohužel neuspěli, ale nedá mně to a musím zmínit naše želízko v ohni – Moniku Soldánovou, která uměla více než 250 číslic za desetinnou čárkou Ludolfova čísla, bohužel nervozita udělala své a chybička se vloudila. I tak výkon Moniky moc oceňujeme.  

Touto cestou děkuji  všem žákům  za jejich  snahu, výkony a ochotu a chtěla bych jim do dalších let popřát mnoho takových nebo i lepších  úspěchů v jejich studiu. Poděkování ale patří i všem jejich učitelům, kteří je připravují a vzdělávají  a učí  všemu novému a potřebnému pro život. Právě takovéto  okamžiky, kdy žáci uspějí a mají dobré výsledky,  jsou pro učitele  velkou radostí a také určitou odměnou za jejich náročnou a ne právě jednoduchou práci.             

                              Mgr. Hana Buchtová, zástupce ředitele ZŠ a MŠ Lipovec  

 

cirsiada.jpg

 

Naši medailisté - dolní řada:Dominik Jakubec,Bára Machalíková,Luboš Nešpůrek,Adéla Cibuláková
horní řada: Eliška Pupíková,Irena Pořízková,Markéta Dvořáková,Anna Zouharová,Filip Buchta