Jdi na obsah Jdi na menu

Adventní koncert

13. 12. 2012

 Adventní  koncert  a výstava v Lipovci

kostel.jpg

První adventní víkend byl v Lipovci ve znamení tradiční vánoční výstavy a osvědčeného koncertu ženského sboru Píseň z Jedovnic.

Výstavu pořádalo Občanské sdružení Vápeníček v místní sokolovně po dobu tří dnů a vystřídalo se zde víc jak 1 100 návštěvníků  a přes padesát vystavovatelů. Přijelo množství  ,,cizích“ lidí z okolí i ze vzdálenějších míst. Bylo slyšet slova chvály na krásné prostředí rekonstruované sokolovny, na příjemnou atmosféru začínající doby rozjímaní, a také obdiv nad vším, co dokážou  vytvořit šikovné ruce tvořivých lidí.

Příchozí nakupovali, obdivovali, besedovali, ochutnávali regionální výrobky (kozí sýry i klobásy ze Šošůvky, masné výrobky Betasu Lipovec, sýr Niva z Otinovse, čí tvarůžkové speciality z Loštic nebo cukrářské výrobky z Kunštátu) nebo si jen tak u skleničky dobrého vína poseděli 

Kdo chtěl, mohl si koupit baňku s vlastním textem, který šikovná písmomalířka napsala přímo na místě. Krásný dárek! K zakoupení byl také kalendář na rok 2013, který OS Vápeníček vydalo k 10.výročí svého založení.

Nedělní odpoledne v kostele pak patřilo zpěvákům a hudebníkům. Tradiční vystoupení ženského sboru Píseň z Jedovnic s dirigentkou M.Javorskou a Mgr. K.Veselou obohatil i dětský sbor ze ZŠ a MŠ Lipovec. Střídaly se písně v profesionálním podání žen s nadšenými výkony dětského sboru.Slyšeli  jsme nádhernou hudbu rozličných období i technik. Doprovázely i hudební nástroje, střídali se sólisté pěvečtí i instrumentální.

Průvodní slovo složila ve verších a sama je reprodukovala s naprostou bezchybností Mgr. Kateřina Veselá, která patřila také k sólistům a některé písně sama dirigovala, protože vede dětský  školní sbor. Další profesionálkou, která nejen zpívá sólově, ale hraje i na příčnou flétnu, je Kateřina Javorská.

Když zazněla píseň zpívaná echovou technikou, kdy část sboru zpívala v zadní části kostela naproti další části sboru nebo se rozezněly tóny folkové písně skupiny Nezmaři Hej, člověče boží, šel všem přítomným mráz po zádech a tajil se dech. Je třeba  zmínit, že výkony dětských zpěváků byly také úžasné- procítěné, svěží,technicky dokonalé! Musíme děti pochválit za to, že zvládly nejen tento náročný koncert, ale v sobotu vystupovaly na rozsvícení vánočního stromu v Kulířově a ve Studnicích, kde se prezentovaly stejně skvělým způsobem.

Shrnuto, sečteno- Lipovec žije!!

Pokud budete mít čas a chuť, můžete být příště přítomní i Vy! V neděli 9.12. v 16.30 se v Lipovci bude rozsvěcovat vánoční strom ( nebude chybět uzená klobása, svařené víno, gulášová polévka a čaj, děti ze školy napečou  vánoční cukroví ).Další adventní neděli 16.12. v 15 hodin  bude v místní škole připravena vánoční besídka pro veřejnost. Jste všichni srdečně zváni.

                   Mgr. Jaroslava Školařová, ředitelka školy Lipovec