Jdi na obsah Jdi na menu

Z činnosti předmětu - Náboženství

8. 5. 2013

 Pěší výlet za sakrální architekturou

V sobotu 27. dubna jsme se vydali s dětmi, které navštěvují hodiny náboženství na pěší výlet do Senetářova. Jelikož byl krásný jarní den, cesta ubíhala rychle. Aby se děti neunavily, udělali jsme několik přestávek, které byly vyplněny různými soutěžemi. Také jsme se zastavili u ohrady s koněm, kterou jsme zpozorovali, když jsme vyšli z lesa a v Senetářově jsme pozorovali ve výběhu kozy a prasátka.

bez-nazvu.jpg

Naším cílem však byl kostel svatého Josefa, který je znám svou jedinečnou architekturou. Prohlédli jsme si exteriér i interiér s jeho stavebními prvky a vybavením. Děti s nadšením luštily symboly sedmi svátostí ve vitrážích oken kostela, symboliku svatostánku, oltářního obrazu i obrazů křížové cesty od Mikuláše Medka. Potom hledaly číslici 71, což je poslední dvojčíslí letopočtu, kdy byl kostel dostavěn. Jako první ji objevila Sabina Gomézová v ambonu – místa, kde se čte z Písma svatého a odkud kněz pronáší homílii (kázání). Za to si vysloužila sladkou odměnu.

 

Potom následovalo to, na co se děti celou dobu těšily. Za kostelem jsme si dali k pozdnímu obědu pizzu, kterou jsme si nechali dovést z Jedovnic. Všem velice chutnalo. Na závěr jsme si zahráli na prostranství za kostelem několik her a připravili se na zpáteční cestu. Jelikož byla většina dětí unavena, odhlasovalo se, že se domů necháme odvést autem.

 

Myslím, že se výlet všem líbil, a že budeme v dalších letech pokračovat, abychom se postupně seznámili s dalšími sakrálními stavbami v blízkém okolí.

Mgr. Zdeňka Svobodová, katechetka