Jdi na obsah Jdi na menu

Přírodovědný kroužek v 1.třídě

11. 6. 2016

Co je nového ve škole?

 

dsc_0576.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blíží se prázdniny a my prvňáčci už umíme číst, psát a počítat. Kromě toho vznikl v první třídě nový kroužek ,,Moudrý přírodovědec a malý zahrádkář.“

 

Žijeme totiž v jednom z nejkrásnějších míst naší vlasti, v Moravském krasu. V naší krajině je ukryté nesmírné bohatství – bohatství krápníkových jeskyní, smíšených lesů, nádherných zahrad a kouzelných luk plných bylinek. Díky naší přírodě a čistému vzduchu se k nám jezdí léčit lidé s dýchacími potížemi. Mnozí z nás ani netuší, jaký nám byl dán dar, že máme možnost žít v tak kouzelném místě.

 

Baví nás vycházky a hry v přírodě, sběr bylinek i jejich zpracování. Dokážeme vypěstovat i některou zeleninu, uvařit si nejen čaje a med, ale zvládneme i salát plný vitamínů.

 

Už víme, proč na podzim opadává listí. Co dělají zvířátka v zimě a také jim umíme pomáhat.

 

Poradíme si s výrobou dárků z přírodnin. Například růže z javorového listí nás nic nestojí a přece potěší u srdíčka.

 

Podařilo se nám vytvořit první bylinkový záhon na školní zahradě. Na vlastní kůži jsme zjistili, jak je práce v přírodě a na zahradě namáhavá. Na druhou stranu je mnohem zajímavější si květiny a bylinky pěstovat, prohlédnout i ochutnat, než o nich jen číst v knížce nebo počítači. Teprve vůně a chuť bylinek a rostlin dokáže kompletně vystihnout jejich sílu. Je v nich žár slunce i vláha deště. Je v nich láska těch, kteří se o ně starají

 

Už víme, že nestačí jen sbírat odpadky, ale mnohem důležitější je, abychom je do přírody vůbec neházeli. Nelíbí se nám, když někteří dospělí dělají z parků a lesa smetiště.

 

Rádi bychom využili této příležitosti a poděkovali všem lidem, kteří nám letos pomáhali. A věřte, nebylo jich málo. Mezi naše pomocníky patří naše paní učitelka Cabalová, paní Piňosová, ředitelka ZŠ paní Školařová, pan Pernica, pan Petružela, paní Kaderková, děti z 1. třídy i další kamarádi.

 

Celý rok jsme se snažili starat o přírodu a je moc hezké, že nám pomáháte. Vždyť nás na počátku bylo jen 7 a dnes je nás už víc. Věříme, že příští školní rok nás bude ještě přibývat. Příroda se nám za to odvděčí a bude u nás ještě krásněji. Těšíme se na další školní rok.

 

Marie Bezděková a děti z 1. třídy

dsc_0578.jpg