Jdi na obsah Jdi na menu

Den řemesel

17. 6. 2017

Den řemesel v ZŠ

 

Dne 13. června jsme v naší základní škole přivítali žáky a jejich pedagogický doprovod ze SOU tradičních řemesel a VOŠ, Brno. Tato škola připravuje kuchaře, číšníky, kadeřníky, žáky a studenty se zaměřením na podnikání nebo keramické práce, vlásenkáře a maskéry, montéry suchých staveb apod. na jejich budoucí povolání. Studenti mohou zakončit svá studia maturitní zkouškou, ovšem v naší škole byla celá akce zaměřena na obory ryze praktické zakončené výučním listem, jako elektrikář-silnoproud, truhlář, umělecký kovář a zámečník.

 

Ve své prezentaci potvrdili dnešní trend, kdy jsou žáci a studenti praktických oborů na školách a učilištích považováni za téměř vyhynulý druh. Zpestřili svůj úvod informacemi z praxe, kdy se překvapivě studenti maturitních oborů i z jiných škol zapisují právě v jejich škole do ročního zkráceného studia či rekvalifikačních kurzů, aby získali v životě větší uplatnění. Druhá část byla pro samotné žáky velmi zajímavá. Přestože celý program byl určen zejména žákům druhého stupně, rozdmýchaný oheň na školním dvoře přilákal i chlapce a děvčata prního stupně. Všichni si mohli prohlédnout výrobky žáků prvních ročníků oborů truhlář a umělecký kovář a rovněž ukázat sílu a vyrobit si z rozžhaveného drátu s pomocí kladiva praktickou skobu. Ti, kdo využili této možnosti a osmělili se, byli především chlapci druhého stupně. Avšak ani děvčata nezahálela a nezůtala pozadu. Nebojácně držela dláta, která se buď jejich vlastní silou či s pomocí kladívek, jemně vrývala do měkkého lipového dřeva.

 

Kdo z přítomných považoval tyto praktické činnosti za zajímavé, jistě si přišel na své, neboť mu mohly a byly zodpovězeny otázky s ochotou a navíc, měl-li odvahu, zkusil si práci na vlastní kůži. Po skončení programu žáci odcházeli s nově získanými zkušenostmi, zážitky, výrobkem nebo letáčky podávající detailní informace o vlastních oborech na tomto odborném učilišti.

 

Mgr Ivana Hallová