Jdi na obsah Jdi na menu

Etické dílny

23. 12. 2017

„Jak překonat starosti ve škole,“ to bylo téma etických dílen, kterých se 20. prosince zúčastnili žáci  4. a 5. ročníku naší školy.

Po vzájemném představení se vydali na cestu na Ostrov, kde  nebyla povinná školní výuka. Srovnáváním života na Ostrově, posuzováním možností dalšího rozvoje v životě bez vzdělání byli žáci vedeni k uvědomění si významu vzdělání a vzdělávání.

Škola je tedy důležitá, ale pro někoho je také velice náročné ji zvládnout. Vyrovnat se s neúspěchem, zvládat své emoce, být ohleduplný k ostatním, rozpoznat šikanu od škádlení, vědět, kde mám hledat pomoc, jak si mohu pomoc sám…to byla témata, která paní lektorka  Alena Vejvodová otevřela a snažila se vést děti k zamyšlení se nad nimi. Ukázalo se, že máme děti aktivní, kreativní, ale největší potíž nám dělá jeden druhému naslouchat, dát si slovo a respektovat názor druhých. Dobrá škola! Ve hře Čtverce, kde žáci museli spolupracovat beze slov a museli respektovat pravidla, se ukázalo, že to je další věc, na které musíme vzájemně spolupracovat na cestě za vzděláním. Respektovat pravidla a naslouchat, spolupracovat a být ohleduplný, uznat chybu a nevidět jen sebe – dovednosti důležité pro život. Nejen pro žáky.

Jistě, všechny tyto dovednosti musí být denně trénovány doma i ve škole, ale je dobré slyšet stejné věci od rodičů, učitelů a od těch druhých. Pak dostávají větší význam a lépe se respektují. Něco na tom asi bude, když to všichni tvrdí…

 

Fotografie z dílen zde