Jdi na obsah Jdi na menu

Zpráva z výukové skupiny v rámci projektu „Spolupráce v oblasti vzdělávání v přeshraničním regionu, ATCZ5“

7. 6. 2019

ZŠ a MŠ Lipovec byla zapojena do projektu spolupráce v oblasti vzdělávání v přeshraničním regionu. Tento projekt trval 3 roky (1. 9. 2016 – 30. 6. 2019). V mateřské škole se děti seznamovaly s německým jazykem pod vedením Bc. Ivany Kolmačkové. Na základní škole se žáci vzdělávali pod vedením Mgr. Elišky Korbičkové, zde byl projekt realizován v podobě kroužku, který byl určen pro žáky 7. tříd. Manažerem projektu za naši organizaci byla Mgr. Hana Buchtová.

Díky projektu se děti a žáci naší organizace mohli seznámit s německým jazykem a umožnil jim navázat kontakt s partnerskou mateřskou školou v Rakousku. Děti si po celou dobu vzájemně vyráběly a posílaly dárečky či dopisy. Také se nám podařilo zorganizovat společné setkání, které se uskutečnilo v brněnské zoologické zahradě. Děti i žáci tak měli možnost strávit společně příjemný čas a využít své získané vědomosti v reálné situaci.

Z projektu byly také zakoupeny pomůcky na výuku, které pomohly zpestřit výuku a podpořily kreativnější práci s jazykem.

Účast v projektu umožnila pedagogům nadstandardní vzdělávání v podobě nejrůznějších jazykových i kreativních seminářů, workshopů a školení. Akce se týkaly jazykového vzdělávání, nových metod výuky, nových přístupů, nápadů a využití materiálů k výuce cizího jazyka. Velkým přínosem byla možnost výměny nápadů a postřehů mezi vyučujícími německého jazyka, která je zejména pro pedagogy z menších škol velmi užitečná.