Jdi na obsah Jdi na menu

Spolupráce s rodiči - 1. ročník

31. 10. 2023

27. 9. 2023 – Den jazyků

Žijeme v multikulturní společnosti, učíme se porozumět si, pomáhat si, spolupracovat. Paní Angela Ursul, maminka Arianky, nám přišla se svou dcerou popovídat pohádku O řepě ve třech jazycích. Zahrála si s dětmi na překladač. Hledali jsme slova, kterým bychom také rozuměli, která podobně znějí, naučili jsme se jednu z říkanek ruských a rumunských maminek. Je v nich stejná něha a láska a děti to cítily. A pečení „mikimausové“, které paní Ursul upekla pro děti z lineckého těsta, byli vlastně také „multikulturní“.

 

9. 10. 2023 – Návštěva u Burianů

Obětavost, tolerance, pohostinnost, tvořivost, empatie, to jsou dary, které se dnes očekávají od druhých. Jak je ale předat, naučit, aby se jednou staly součástí společenského života?

Jedině příkladem.

Všechny tyhle dary jsme našli s prvňáčky u Burianů v Marianíně. Paní Jitka Burianová nás provedla po zahradě. Děti poznaly ostružinomalinu, muchovník, fíkovník, mandlovník…, ochutnaly všechny plody zahrady, ovocný čaj s medem. Pan Martin Burian upekl v kamenné peci nejméně 20 ks pizzy, kterou si děti z připraveného těsta samy vyválely, ozdobily a beze zbytku snědly. Každý prvňáček se také dozvěděl, z kolika ingrediencí se peče chleba. Víte, že je jich tolik, kolik máte prstů na ruce? Upečený bochník, který jsme také dostali, všem velice chutnal.

Už víme, proč se říká: Jedu, jedu – jako fretka! Děti si ji pohladily a spolu s želvou a čsl. vlčákem jim dělala společnost.

Pršelo, ale děti byly v suchu a teple, za pecí a nadšené. Všichni cítili, že přestože běhali, hlučeli, dělali nepořádek, jsou vítáni.

 

Zdeňka Bejčková

Fotografie ZDE