Jdi na obsah Jdi na menu

Parlament ČR

8. 12. 2006

SENÁT a PARLAMENT

Ve čtvrtek 23. listopadu pořádala naše škola pro žáky 9. tříd exkurzi do Poslanecké sněmovny a Senátu České republiky, jakožto nejvyšších institucí zákonodárné moci.

Vyjeli jsme  již brzy ráno vlakem z Blanska. Po příjezdu  do Prahy jsme ihned vyrazili do Poslanecké sněmovny pěšky. Během trasy jsme si stačili prohlédnout některé pražské památky. Nejprve naše cesta vedla na Václavské náměstí, kde se  vyjímala hlavně socha svatého Václava. Poté jsme šli okolo starého a vedle něj postaveného nového Národního divadla. Pak naše kroky vedly přes  Karlův most. Tam byl na programu malý rozchod, abychom si vše mohli pečlivě prohlédnout.

 A za okamžik již byla vidět budova Poslanecké sněmovny. Nejprve jsme zhlédli video, ze kterého jsme se dozvěděli, co to vlastně Poslanecká sněmovna je. A po krátké chvíli jsme mohli vstoupit do vlastních sálů. Nejdříve jsme ale museli  projít přísnou kontrolou u vstupu.

Ujala se nás paní  průvodkyně, která nám, zatímco jsme se dívali na sněmovnu z hlediště pro návštěvníky, sdělovala  různé podrobnosti. Prohlídka byla velmi zajímavá, a tak jsme se těšili i na prohlídku Senátu. Ten není od sněmovny příliš daleko, takže za malou chvilku bylo možno spatřit jeho historickou budovu.

V budově Senátu bylo k vidění hlavně mnoho historických věcí. Patřilo k němu také malé zámecké sídlo.Hlavní síň Senátu je o hodně menších rozměrů, jak v Poslanecké sněmovně.

 Zpáteční cesta městem byla také poutavá.  Opět jsme procházeli  přes Karlův most, na kterém už bylo v odpolední době rušno. Zastavili jsme se také u  orloje na Staroměstském náměstí, který byl spolu s Karlovým mostem nejhezčími památkami, které jsme na výletě mohli vidět.

 Na nádraží zbýval malý rozchod a za chvíli jsme již vyráželi z Prahy.Cesta, která byla zábavná, nám tak velmi rychle uběhla. Všichni jsme byli unaveni, ale hlavní je, že se nám exkurze lí bila , a že již teď víme o Poslanecké sněmovně a Senátu mnoho věcí. Naše poděkování patří paní učitelce Buchtové, Pekárkové a Pliskové, které s námi tuto cestu absolvovaly.

 

 

 

                                                                                                                               Rosťa Jelínek

                                                                                                                                              9.B