Jdi na obsah Jdi na menu

Divadelní představení Hamlet

1. 5. 2010

  HLAVNÍ    ROLI    HLÍNA

 

 

 

V pondělí 19. dubna jsme se společně se Základní školou Podomí vypravili do Brna do experimentálního divadla Husa na Provázku. Představení Hamlet bylo určeno žákům 9. ročníků a studentům středních škol. Už v Brně na Zelném trhu nás zastavil starší průvodce a téměř nám gratuloval ke skvělému studentstvu, neboť prý už dlouho neviděl tak pěkně oblečené mladé lidi jít do divadla. Musím uznat, že jsme se v ten moment dmuli pýchou nad našimi žáky.

 

V divadle ale nastal trochu jiný pocit. Nevím, do jaké míry byli ostatní seznámeni s dějem této Shakespearovy hry, ale věřím v to, že nám příprava pomohla pochopit tuto nelehkou tragédii lépe než ostatním. Herecké obsazení bylo vynikající a Jiří Vyorálek v roli Hamleta měl na tom většinový podíl. Přesto jeho nejznámější monolog o lidském bytí, či nebytí zanikal v rozhovorech jiných studentů… Začal mne tiše prostupovat pocit marnosti a na druhou stranu velký obdiv k hercům, kteří tato „výchovná představení“ nevzdali.

 

Přejděme ale od myšlenek k činům. Vím, že bylo těžké pochopit prvek všepřítomné hlíny jako symbol nadcházející smrti a možná právě proto jsme nabídli našim žákům za jejich vstřícný postoj ke hře (někteří byli v divadle vůbec poprvé) další představení. Tentokrát bude v divadelním studiu Marta (jedná se o studentské divadlo) a bude to muzikál Gentlemani, který je osloví určitě víc než tragický a rozporuplnými city naplněný Hamlet. Uvidíme, zda bude zájem tentokrát o večerní představení…

 

 

 

Mgr. Kateřina Veselá

 

ObrazekObrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrazek

Divadelní představení Hamlet

V pondělí 19.4. se celá naše devátá třída vydala do Brna do Divadla Husa na provázku, abychom shlédli představení Hamlet. Společně s námi jeli naši vrstevníci z Podomí. Naše paní učitelka českého jazyka nás předem na hru připravovala, takže jsme věděli, o čem asi bude, a tudíž pro nás nebyl problém hru pochopit. Nejdříve nás překvapila (ne)velikost sálu, mnozí z nás čekali větší prostory. Ale představení to neuškodilo, naopak, o to líp byli herci slyšet. Představení začalo křikem jedné z hlavních postav, královny Gertrudy, připadalo nám to vtipné a po chvíli jsme zjistili, že Hamlet ve zpracování Husy na provázku nebude taková tragédie, ale bude tam i něco úsměvného. Hlavním prvkem představení byla hlína, která vždy znázorňovala smrt. Hra skončila smrtí téměř všech postav. Všichni herci podali skvělé výkony a nám se představení hodně líbilo.
 
Za deváťáky Veronika Sedláková a Pavla Ševčíková