Jdi na obsah Jdi na menu

Testy SCIO 9.třídy

22. 2. 2010

Testování STONOŽKA – scio testy pro 9.ročník 2009/2010

 

 

 

 

Každým rokem se zapojují naši deváťáci do celorepublikové akce společnosti Scio, která připravuje širokou škálu testů ve vzdělání. Mimo jiné tato společnost připravovala v minulých letech také přijímací zkoušky pro některá gymnázia.

Letos si žáci zakoupili testy z českého jazyka, matematiky a obecných studijních předpokladů. Je třeba podotknout, že zatím se nestalo, že by někdo z žáků testy nechtěl absolvovat z důvodu nezakoupení testů. Hlavním cílem těchto testů je zjistit u jednotlivých žáků, jak si stojí a jak obstojí se svými znalostmi a vědomostmi v rámci třídy a také například kraje a republiky, v kterých oblastech má případně nedostatky, v kterých naopak vyniká atd. Každý žák poté dostává vypracovaný arch se všemi potřebnými vyhodnoceními, grafy a tabulky.

V tomto roce, stejně jako loni se tyto testy vypracovávaly formou on-line přes pc. Tato forma je určitě rychlejší pro výsledné zpracování a orientaci v testu, ale naopak hrozí riziko výpadku proudu, přerušení připojení či spadnutí celého systému. Bohužel hned na začátku se stala na nejhorší možná varianta, kdy zkolaboval celý testovací systém společnosti Scio v důsledku připojení několik stovek škol najednou a nastal problém v pokračování testování, když se tato situace ještě několikrát opakovala……..Nakonec se vše podařilo během dvou dnů zdárně zvládnout a všichni deváťáci vyplnili všechny testy.

V celkovém hodnocení se projevilo, že někteří žáci měli velké problémy zvládnout náročnost testů v časové tísni (60 otázek = 60 minut).Na druhou stranu máme v této třídě žáky. Kteří se svými znalostmi mohou s klidem rovnat dalším šikovným žákům třeba z Prahy  .                                                               V konečném pořadí byli jako nejlepší v českém jazyce PAVLA ŠEVČÍKOVÁ , ONDŘEJ RYŠÁNEK a ŠTĚPÁN ZOUHAR.

V oblasti matematiky opět ŠTĚPÁN ZOUHAR a ONDŘEJ RYŠÁNEK, a s nimi JAN SEDLÁK.

A na závěr,co se obecných studijních předpokladů týče, tak je to stejná trojice jako v případě českého jazyka:ONDŘEJ RYŠÁNEK, ŠTĚPÁN ZOUHAR a PAVLA ŠEVČÍKOVÁ.

Je nám líto, že někteří žáci, od kterých se čekalo nebo spíše předpokládalo, že se umístí v horních patrech, totálně propadli…………možná nervozitou.