Jdi na obsah Jdi na menu

Beseda s A.Vašíčkem

4. 5. 2011

v_090a.jpgArnošt Vašíček – Na lovu záhad

     Na besedách s mladými čtenáři se ho často posluchači ptají? „Mohu i já rozluštit nějakou záhadu? Existuje škola nebo kurz luštitelů?“ Netroufá si udílet rady, snad jen pár vtipů jak na to. A o tom byla i jeho přednáška o záhadných nestvůrách a příšerách v Amazonii, na Nové Guinei, v Peru apod. Vědeckým způsobem se snaží dokumentovat neznámé bytosti i stopy mimozemšťanů. Je to jeden z našich nejznámějších „záhadologů, který píše také scénáře k filmům České televize, např. k seriálu Strážce duší.

6. dubna 2011 jsme se s ním v učebně přírodopisu setkali osobně. Starší zakulacený pán připomínající strýčka Pompa vyprávěl a promítal krátké filmy na téma:

·         Čipekve – vodní lev - 15 m dlouhá nestvůra s ještěrčí hlavou a mohutným ocasem trhající kusy mrtvého nosorožce. Fenomenální rychlost jeho pohybu.

·         Sachamama – matka džungle – dlouhé černé hadovité tělo nesoucí uprostřed krunýř či ulitu. Divná kombinace obřího šneka a hada měřící tak 30 – 40 m.

·         Drak z jezera Chini v Malajsii – vodní ještěr s hadím tělem dlouhý až 9 metrů.

·         Mapinguary – nazranitelný lenochod z Brazílie - pravěký lenochod vysoký až 5 metrů se silnými drápy.

·         Gigantičtí hadi – anakondy a krajty delší 10 metrů.

·         Mavas – opičí lidé – nečekaně se vynořující z temného příšeří džungle a vzápětí opět tajuplně mizející – jedná se o primitivní lidskou rasu nebo o rudé opičí obry?

Na všechny otázky a záhady odpovídá v knize Na lovu záhad, kterou máme v naší knihovně. Doporučujeme k přečtení.

                                   Za vzorné posluchače naší školy Mgr. Kateřina Veseláv_093.jpgv_088.jpg