Jdi na obsah Jdi na menu

Zájezd do divadla

15. 10. 2010

TRŮN PRO KRÁLOVNY

Obrazek

 Jelikož loňská divadelní představení měla úspěch, rozhodli jsme se s mými deváťáky, že letos si divadelní zájezd rádi zopakujeme. Zájemci z II. stupně si vybrali historický muzikál, kde hlavními hrdinkami byly dvě královny – anglická a skotská – Alžběta I. a Marie Stuartovna. Z hlediska historického byl zachycen úsek popravy Marie Stuartovny roku 1587 a upevnění Alžbětiny moci v Anglii. Ale také zásadní zlom v dějinách. Do toho dne se totiž nikdo neodvážil poslat panovníka na smrt, král či královna byli považováni oficiálně za nedotknutelné.

 A o čem to vlastně všechno bylo?

O lásce, které podléháme do úplného sebezničení...

O lásce, která ze všech sil popírá sama sebe...

O lásce, která prostě neměla štěstí...

O nenávisti, která povstala ze zlomeného srdce...

O nenávisti, kterou živí strach...

O moci, která je naprosto bezmocná...

O svobodě, která nezná okovy smrti...

 Další pro mě milým překvapením bylo autorství hudby, kterého se zhostil Matěj Plíhal, syn Karla Plíhala, známého písničkáře. Matěj si tam i zahrál jednu vedlejší roli a hrál také na kytaru a klavír – a to vše bezchybně a s přehledem. Za mě velké díky všem hercům, mám zase jeden z nevšedních zážitků, které koření mé učitelské dny...

  Mgr. Kateřina VeseláObrazek

Královny

 Dne 11.10 2010 jsme jeli na divadelní představení do Brna do studia Marta. Domluvili jsme se na odjezd 18:15 z Lipovce od školy. Tam jsme se sešli všichni v plném počtu a vyrazili jsme. Cesta tam trvala necelou hodinu. Až jsme dojeli, tak šla paní třídní vyzvednout rezervaci lístků. Šli jsme dovnitř a čekali jsme, než to začne. Mohli jsme se tam občerstvit v baru. Představení vyprávělo o anglických královnách Marii a Alžbětě. Měli mezi sebou velký spor, protože chtěly být obě dvě královny Anglie, ale to nejde, musí být jen jedna. Alžběta chtěla Marii svrhnout, aby měla trůn sama, proto za ní poslala svého milence, aby se s ní sblížil. Tomu se to povedlo a Marie se do něj zamilovala. Marii označili za ,,babylonskou děvku“, což znamenalo, že Marie měla hodně milenců a ctitelů, kteří za ni rádi položili i vlastní život. (Babylon byl považován za město rozkoše a hříchu – podobně jako Sodoma a Gomora). Marie se sešla s Alžbětou po dlouhých 15 letech a vyříkaly si to z očí do očí. Marie řekla Alžbětě, co si o ní myslí, jenže to byla chyba a Marie se tak sama odsoudila. Dalšího dne Marii popravili... Až divadelní představení skončilo,tak jsme se chvíli zdrželi venku, zkontrolovali jsme, jestli jsme všichni a pomalu šli k autobusu. Zastavili jsme na benzince na nějaké jídlo a měli jsme desetiminutovou přestávku. Pak jsme se vydali znovu na cestu a dojeli jsme do Lipovce v 23:15 a všichni jsme se rozešli domů.

  Michal Lahodný, Kamil Šváb, 9. tř.

 

 Historický muzikálObrazek

  Historický muzikál byl o dvou anglických královnách, které se navzájem neměly moc rády, i když se navzájem nazývaly zdvořile „sestrami“. Alžběta se chtěla zbavit Marie Stuartovny, ale pořád jí to moc nevycházelo. Marie hledala pořád nápady, jak by mohla utéct z anglického domácího vězení. Marie Stuartovna dostala do svého lože spoustu mužů a muži se do ní rychle zamilovali. Nakonec to dopadlo tak, že se Marie omluvila Alžbětě a řekla jí svůj názor na ni. Alžběta to „neudýchala“ a nechala Marii Stuartovnu popravit. A co bylo dál? Alžběta přežila svou sokyni o celých šestnáct let. Za její vlády došlo v Anglii k nebývalému rozkvětu umění a kultury, byla slavně poražena španělská armáda a tím se Anglii otevřela cesta k tomu stát se námořní velmocí. Alžběta všechny nápadníky důrazně odmítla a zemřela bezdětná. Po její smrti v roce 1603 usedl na anglický trůn Jakub I., syn Marie Stuartovny a Henryho Darnleyho. Stalo se tak na základě Alžbětina výslovného přání. Ostatky skotské panovnice byly za vlády Jakuba I. převezeny do Westminsterského opatství, kde odpočívají po Alžbětině boku. 

  Soňa Tesařová, Lucka Štrajtová, 9. tř.

 Obrazek