Jdi na obsah Jdi na menu

RUBIKON 2011 - PODOMÍ

29. 9. 2011

RUBIKON 2011

       Letošní 7. ročník se konal již potřetí v Podomí a pro vybraný tým šesťáků znamenal důležité rozhodnutí spojené s přestupem na 2. stupeň ZŠ stejně jako Césarovo rozhodnutí překročit řeku Rubikon a vyhlásit tím občanskou válku. Odtud i památná věta: „Kostky jsou vrženy.“

Náš hvězdný tým tvořili:

Simona Formánková

Renáta Voráčová

Eliška Pupíková

Natálie Marková

Petr Mikoláš

Jakub Nešpůrek

       Po úvodním seznámení ve vestibulu školy se četl příběh 12-tiletých afrických chlapců, kteří jsou na 6 neděl zavřeni do ohrady a poté zasvěceni rituálem do „světa dospělých“. Odpolední aktivity byly všechny zaměřeny na týmovou aktivitu – pavučina, lanové centrum, položení klacíku, dramatizace pohádek, bludiště. S nastávajícím večerem jsme šli opéct do lesa špekáčky a podlehnout tak kouzlu ohně.

       2. den byl výzkum v terénu, kdy žáci pracovali na projektu, který se týkal obce Podomí. Mapovali hráz zaniklého rybníka, jeho faunu a floru, luštili hádanku, mluvili a získávali informace od zastupitele obce, navštívili babku kořenářku, „vyžebrali“ recept a ingredience na štrůdl, který pak sami upekli. Odpoledne všechny informace zpracovávali v učebně informatiky a v knihovně, vytvářeli plakát a učili se své výstupy zpaměti na páteční konferenci. Na odlehčení pak hráli „akční scrabble“ – písmena získávali v hrách a soutěžích – skákání přes lano, hod medicinbalem přes fotbalovou branku, freesbee, slalom se žebříkem, hod míčkem na cíl, chůze poslepu. Nejlepší družstvo v této jediné ohodnocené aktivitě bylo to právě naše, takže gratulujeme vítězům! Za odměnu všechny čekalo kasino – z holek se staly slečny, z kluků gentlemani a hráli jak hry v kostky, tak ruletu.

       Závěrečná konference byla stanovena na pátek, byla to prezentace projektů, vědomostí, dovedností i postojů. Zúčastnili se ředitelé a zástupci ze všech škol Cirsia (Podomí, Lipovec, Křtiny, Sloup, Jedovnice a Ostrov), k tomu byla připravena i výstavka regionální literatury, která byla podnětná zejména pro pedagogy! Všichni byli moc šikovní a dokázali, že si zaslouží být bráni jako dospěláci a poslední společnou akcí byl výborný obědový řízek v jídelně. Poděkování patří žákům i učitelům, nejvíce těm však těm, kteří skvělý program vymysleli.

 

                                           Za všechny „Veselá trenérka“ - Katka Veselá