Jdi na obsah Jdi na menu

Z hodin náboženství

2. 12. 2013

p1010013.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O víkendu 18., 19. a 20. října se na faře v Ostrově u Macochy sešly děti 3. až 6. ročníku, navštěvující hodiny náboženství. Jelikož v letošním roce slavíme významné výročí 1150 let od příchodu Cyrila a Metoděje na Moravu, nemohla být programová náplň jiná, než tito dva významní evropští světci. Na začátku pobytu jsme si přečetli dopis od Metoděje; a Metoděj nás také provázel všemi následujícími dny.

Děti se seznamovaly s životními příběhy našich věrozvěstů a přitom plnily různé úkoly. Za jejich splnění byly odměňovány. Odměnou nebyly žádné body nebo sladkosti, ale tzv. sekyrkové hřivny - měna platná ve Velkomoravské říši za vlády knížete Rastislava. Děti se předháněly, kdo má více hřiven a těšily se na sobotní večer, kdy si za ně budou moci na velkomoravském tržišti něco koupit.

Zajímavá byla večerní hra, kterou jsme hráli v pátek. Tak jako Cyril a Metoděj donesli na Velkou Moravu víru, tak také děti měly donést do cíle světlo, které víru symbolizovalo. Jelikož cesta víry není vždy jednoduchá, připravili jsme jim různé překážky a záludnosti, které musely se zapálenou svíčkou v ruce překonávat. Při tom se měřil čas strávený na dráze. Musely dávat pozor, aby jim „světlo víry“ nezhaslo. A také se tak stalo. Bylo třeba rychle přispěchat a světlo opět zapálit. Důležité ovšem bylo, že všichni světlo donesli do cíle a nikdo závod nevzdal. A tak to chodí s vírou i v životě.

V sobotu dopoledne jsme vyráběli šperky a různé dary pro císaře Michaela III. a po obědě jsme se vydali na pěší výlet na Holštejn. Cestou děti plnily různé úkoly, za jejichž splnění dostávaly odměnu. Jelikož se v říjnu den brzy krátí, z Holštejna jsme zpět jeli raději autobusem, abychom si přichystali večerní táborák. Po něm se otevřela středověká tržnice a za získané hřivny si děti nakupovaly různé drobnosti a sladkosti. Společně strávený víkend se vydařil. Věřím, že si děti odnesly pěkné zážitky i něco podnětného do života.

Mgr. Zdeňka Svobodová

p1010017.jpg