Jdi na obsah Jdi na menu

Kouzelná flétna

28. 5. 2015

DIVADLO RADOST

 

repertoar-kouzelna-fletna-02-b.jpg

 

Jako každý rok,i letos, zařídila paní učitelka Mgr.Katka Veselá kromě večerního představení pro žáky také dopolední zájezd do divadla Radost,tentokrát na poslední Mozartovo dramatické dílo,kterou je hra se zpěvy,a kterou autor věnoval lidovému publiku Divadla na Vídeňce, kde byla také v roce 1791 premiéra. Ano,to je „Kouzelná flétna“.

Inscenace v Divadle Radost oslovuje nejširší okruh svých diváků – „od deseti do sta let“- a po úspěšné premiéře – kladném hodnocení kritikou i nadšeném přijetí diváky – patří k rodinným představením, které se těší velkému zájmu. Geniální hudba W.A.Mozarta je dílem posledního období jeho života – dnů nouze a nemoci. Přesto je to hudba plná jasu, životodárná a optimistická.

 

První jednání – v opuštěné skalnaté krajině, později v Sarastově paláci.

 

Princ Tamino prchá před obrovským hadem. Volá o pomoc. Tři dámy z družiny Královny noci ho zachrání. Hrůzou z obrovského hada omdlel a teď leží u nohou krásných dam. Mladík se jim velice líbí a každá se s ním chce seznámit. Dříve však musejí o všem říci Královně. Když se Tamino probere z mdloby, tři dámy se mu představí jako jeho zachránkyně a podají mu obrázek krásné dívky. Posílá jej Královna noci a je na něm vyobrazena tvář její dcery Paminy, kterou drží v zajetí Sarastro, panovník sousední země. Princ se do dívčiny tváře hned zamiluje. Královna mu Paminu slíbí za ženu, ovšem až ji vysvobodí.Tamino dostává na cestu průvodce - ptáčníka Papagena, kterému dámy věnují kouzelnou skříňku. Když se otevře, line se z ní sladká zvonkohra. Tamino dostává kouzelnou flétnu. Zvuk těchto nástrojů je má chránit před nebezpečím. K Sarastrově paláci je dovedou tři chlapci-géniové. Mouřenín Monostatos má za úkol Paminu hlídat. Sám ale podlehl její kráse a snaží se získat její lásku. Pamina se pokusí utéct, ale Monostatos ji chytí a sváže. Do Sarastova paláce mezitím vtrhl Papageno. Když ho Monostatos spatří, vyděšeně uteče. Ptáčník pak může v klidu vyprávět Pamině o Taminovi a o jejím brzkém vysvobození. Mezitím tři chlapci-géniové dovedli prince před tři chrámy: chrám moudrosti, chrám rozumu a chrám přírody. Tajemné hlasy Taminovi zabrání, aby vstoupil do chrámu rozumu a přírody, a když klepe na prostřední bránu chrámu moudrosti, objeví se Sarastrův kněz. Vysvětlí Taminovi, že Královna noci ho záměrně obelstila, neboť Sarastro není krutý vládce, ale mudrc, velekněz chrámu moudrosti, který se musí bránit před temnými silami Královny noci.

 

repertoar-kouzelna-fletna-03-b.jpg

Princ Tamino se zvukem flétny dorozumí s Papagenem a Paminou, aby se mohli setkat. Mouřenín Monostatos se skupinou otroků jim v tom chce zabránit, ale Papageno rychle otevře skříňku a zvuk zvonkohry přinutí mouřenína i otroky k nekonečnému vířivému tanci. V slavnostním průvodu přichází Sarastro. Pamina se mu přiznává, že chtěla uprchnout, protože ji mouřenín Monostatos ohrožoval. Sarastro jí odpouští a vysvětluje, proč ji chtěl uchránit před špatným vlivem její matky – Královny noci. Monostatos přivádí Tamina, hrubě s ním zachází a myslí si, že jej Sarastro za to pochválí. Místo odměny si však vyslouží sto ran holí. Tamino a Pamina se konečně mohou obejmout. Sarastro přikáže, aby byli oba odvedeni do síně očisty.

 

Druhé jednání – v palmovém háji

 

Tamino a Papageno se dovídají, že budou vystaveni zkoušce mlčenlivosti. Papagenovi je za odměnu slíbena dívka, která se mu podobá – Papagena, a proto i on je ochoten se zkoušce podrobit. Poprvé musí oba odolat pokušení mluvit s třemi dámami Královny noci, které se objevily a varují je před nebezpečím zkoušek. Pamina spí. Vedle ní se ze tmy vynoří mouřenín Monostatos a opět se jí chce zmocnit. Tu se však objevuje Paminina matka – Královna noci. Podává dceři dýku a chce po ní, aby Sarastra zabila, a ona by tak dosáhla slunečního kouzla. Mouřenín Monostatos je všeho svědkem, a když Královna noci zmizí, chce Paminu výhružkami donutit k lásce. Ta jej stále odmítá, až se na ni Monostatos vrhne s dýkou v ruce. Zadrží jej Sarastro. Tamino a Papageno pokračují ve zkoušce mlčenlivosti. Trápí je žízeň. Tři chlapci-géniové vracejí Taminovi a Papagenovi kouzelné nástroje (jež jim byly odebrány před zkouškami) a přinášejí občerstvení. Zkouška však pokračuje.

 

Tamino je podroben zvláště těžké zkoušce. Za zvuku kouzelné flétny přichází Pamina, s radostí, že se setká s Taminem. Neví však nic o tom, v čem zkouška spočívá. Je zděšena, když vidí, že její milý na ni ani slovem nepromluvil. Pamina v zoufalství sahá po dýce a vzala by si život, kdyby jí v tom nezabránili tři chlapci-géniové. Odhalí jí, jak převelice ji princ miluje. Pamina odchází s Taminem ke třetí zkoušce. Papageno je nešťastný. Marně volá hezkou Papagenu, kterou mu bozi předurčili. Nechce už dál žít sám a chystá si oprátku. Znovu zasahují tři chlapci a připomínají Papagenovi kouzelnou moc zvonkohry. Za chvilku se už Papageno raduje ze své krásné ženy Papageny.

 

Mezitím se připravuje závěrečný ceremoniál zasvěcení. Královna noci ale ještě nesložila své zbraně. Spojila se s mouřenínem Monostatem a násilím se pokoušejí vniknout do chrámu moudrosti. Lesk světla z tváří Sarastra, kněží, Tamina a Paminy oslní vládce temnot, a ti se propadají do hlubin podsvětí.

 

repertoar-kouzelna-fletna-05-b.jpg