Jdi na obsah Jdi na menu

Technická olympiáda na SŠ TEGA

13. 12. 2015

Ve čtvrtek 10.12.2015 se konala Technická olympiáda, kterou pořádala SŠ TEGA Blansko. Tento záměr pořádat soutěž v oblasti elektrotechniky a strojírenství měl původ v projektu "Perspektiva technického vzdělávání" ,který pod záštitou právě SŠ TEGA běžel několik let, jehož náplní byly nejen exkurze, ale i soutěže pro žáky základních škol ve výše uvedených oblastech. Protože tento projekt skončil v 1.pol. roku 2015, dohodly se vzájemně základní školy zapojené do tohoto projektu a vedení SŠ TEGA, že by bylo vhodné nějakou formou v těchto soutěžích pokračovat.

img_1108.jpg

Vše se pak stalo skutečností, a právě ve čtvrtek odstartovala první soutěž, tentokrát pro žáky 8. a 9.tříd (v březnu je poté naplánována pro žáky 6. a 7.tříd). Z každé školy mohli soutěžit maximálně 3 žáci, nahlášeno bylo 12 základních škol, tedy celkem 36 účastníků. Soutěž měla jen praktické části - z elektrotechniky a strojírenství. V oblasti elektro se jednalo o elektrické obvody,hodnotila se preciznost, funkčnost a rychlost provedení. V oblasti strojírenství se jednalo o výrobu komety z různých materiálů, zde již to bylo s provedením složitější- stříhání, broušení atd ne každému šlo pěkně od ruky.

 

Naši školu reprezentovali z 8.třídy Tomáš Pořízka a z 9.třídy Petr Lokaj a Dominik Jakubec. Právě Dominik měl po první části,kdy v elektrotechnice byl tak dobrý,že mu porota přidala za rychlost a provedení i body navíc a atakoval první pozice. Škoda potom ale druhé části,která Dominikovi dala sice bodů také dost,ale na"bednu" to nestačilo, přesto se Dominik umístil na velmi pěkném 8.místě. Petrovi a Tomášovi již tak štěstí nepřálo a umístili se až ve třetí desítce,přesto jim ale také patří samozřejmě velký dík za reprezentaci naší malé školy.

 

Tyto soutěže nejsou nikdy o tom,kdo bude první nebo poslední,ale hlavně o tom, vzbudit u žáků povědomí a zájem o tyto obory, po kterých je na trhu práce stále velká poptávka. Právě na těchto soutěžích si žáci mohou vyzkoušet různé dovednosti, které by si tak jinde osvojit nemohli.

 

img_1106.jpg   img_1107.jpg