Jdi na obsah Jdi na menu

EDUKATIVNĚ STIMULAČNÍ SKUPINY

26. 1. 2018

V pátek 19. ledna se budoucí prvňáčkové, jejich rodiče poprvé potkali s paní učitelkou a se školou, kde v září nastoupí cestu za vzděláním, v tzv. edukačně stimulačních skupinách.

Budoucí prvňáčkové se budou po deset pátků (19.1. - 26.1. – 16.2. – 23.2. – 2.3. – 9.3. – 16.3. – 23.3. – 6.4. - 13.4.) připravovat na vstup do školy.

Pozvolné poznávání toho, co je ve škole čeká, umožňují právě edukativně stimulační skupiny, které již mají na naší škole tradici.

Hravou formou se zde děti připravují na úkoly, které je ve škole čekají. Poznávají prostředí školy, třídy, ověřují si svou připravenost na školu. Rodiče pak mají jedinečnou příležitost vidět své dítě při práci v kolektivu, jeho reakce na nové situace, na nové podněty. Uvědomí si také svou nezastupitelnou roli v procesu vzdělávání. Stávají se průvodci a pomocníky při činnostech, spoluprožívají se svými dětmi.

Úkoly, které děti plní, ukazují, v které oblasti už je dítě vybaveno pro školu a v které je třeba ještě trénovat. Rozvoj grafomotoriky, řeči, sluchového a zrakového vnímání, prostorové a pravolevé orientace a matematických představ není jen úkolem edukativně stimulačních skupin, ale navazuje na trpělivou práci paní učitelek v mateřské škole a na trpělivou a důslednou práci rodičů.

Odměnou nám všem jsou upřímné dětské reakce, úsměv a radost, zodpovědnost a pracovitost, se kterou děti k úkolům přistupují. Jen na nás dospělých záleží, jestli v nich tohle nadšení budeme společně budovat a rozvíjet.

Mgr. Zdeňka Bejčková

Foto z akce zde.