Jdi na obsah Jdi na menu

Oslava svátku svatého Mikuláše v naší základní škole

5. 12. 2018

Oslava proběhla v naší škole bouřlivě za řinčení řetězů, dupání, kvílení nebo odnášení a odvádění domnělých rošťáků do sklepních prostor. A to jich nebylo vůbec málo. Celou situaci usměrňoval Mikuláš s krásnými anděly, kteří rozdávali nejen úsměvy, ale i něco na zub. Dohlíželi i na odrecitování básniček, zpívaní písniček a krotili čerty plné energie. Ne vždy bylo právě jednoduché udržet čerty v poklidu a nečinnosti. Občas jejich přičiněním spadla někomu kniha či sešit z lavice. Byla to stvoření neposedná. Kudy se čerti hnuli, tudy zanechávali špinavé stopy a čárance na obličejích. Myslím, že se snažili označkovat všechny. Dokonce z jejich spárů neunikli ani učitelé. Rošťáci si své hříchy smazávali plněním úkolů, zejména fyzických. U žáků s menším počtem hříchů stačilo vyvedení žáka z přátelského kolektivu a ponecháním jeho samotného bez spolužáků.

Na konci vyučování se zdálo, že někteří žáci zapsaní v knize hříchů byli hrdí, že byli vytrhnuti ze svých kolektivů, od ochránkyň učitelek nebo ochránce učitele a odvedeni pryč. Žáci se už prostě nedají tak lehce zastrašit. Ale někteří přesto uronili nějakou slzičku strachu. Pevně doufám, že přijde doba, kdy si každý sebekriticky uvědomí, co vše můžeme zlepšit, abychom byli my i naši přátelé, rodina šťastnější, spokojenější, i bez přičinění čertů.

Děkuji tímto žákům deváté třídy, kteří se podíleli na přípravě této akce a organizaci, včetně shánění kostýmů, jiných rekvizit a jejich výrobě.

Mgr Ivana Hallová

Foto z akce zde