Jdi na obsah Jdi na menu

Projektový den - 100 let republiky

28. 10. 2018

100. VÝROČÍ VZNIKU ČESKOSLOVENSKÉ REPUBLIKY

 

I malí v naší škole si připomněli toto výročí. Využili jsme projektového vyučování. S dětmi jsme si vytvořili myšlenkovou mapu na téma DOMOV. Ta jim pomohla při tvoření „uzlíku“, do kterého si domov poskládaly - nakreslily. Náš domov, to je i Lipovec. V kruhu jsme si povídali o tom, co je u nás zajímavého, dotkli jsme se historie obce a vysvětlili jsme si symboly znaku Lipovce. Děti si znak obce vymalovaly. Česká republika, náš domov. Ve skupinkách vznikaly velké mapy České republiky. Společné obkreslování - kopírování hranic našeho státu dalo skupinkám zabrat. A protože náš národní strom je lípa, pokryly celou její plochu lipové listy, využili jsme frotáže. Přidali jsme povídání a obrázky těch míst, které děti navštívily. A pověst o praotci Čechovi také všichni pozorně poslouchali. V komixovém čtení  jsme si společně přiblížili i postavu našeho prvního prezidenta.

Naše vlast má 100. narozeniny, možná že prvňáčkům zůstane v paměti, že je to 28. října, že si vzpomenou, kdo to byl T.G. Masaryk, ale důležité je to, že jsme si připomněli, co je domov, že i ta hvězda ve znaku Lipovce může znamenat poklad – domov.                                      

Mgr. Zdeňka Bejčková

 

Narozeniny naší republiky

        Nejdříve jsme si v kruhu povídali o naší republice a počítali jsme, kdy vznikla. Ukazovali jsme si na mapě, jak vypadala.

        Potom jsme pracovali ve skupinách. Vytvarovali jsme ze švihadel Českou republiku. Na lístečky jsme napsali, které části ji tvoří. Potom jsme skládali, lepili a vybarvovali naši vlajku. Doplňovali jsme text hymny. Poznávali jsme, na jaké bankovce je T. G. Masaryk. Hledali jsme státní symboly v osmisměrce. Vybarvovali jsme v mapce náš kraj a vyznačili naši obec. Napsali jsme i přáníčko k narozeninám.

        Moc se mi to líbilo.

                                                                   Jitka Doleželová, 3. třída

 

Foto z akce zde