Jdi na obsah Jdi na menu

VESELÉ ZOUBKY

27. 2. 2019

18. února se žáci 1. třídy zapojili do dm preventivního programu „Veselé zoubky“, který připravila společnost dm drogerie market, s.r.o., na únor a březen 2019. Projekt je zaměřen na prevenci zubního kazu.

Hodinu jsme začali seznámením dětí s tématem. Povídali jsme si, jak zoubky fungují, k čemu je máme, jak rostou a mění se, co je to zubní kaz. Překvapilo nás, že zubní kaz je pokládán za infekční chorobu vyvolanou činností bakterií usazených na povrchu zubu. Bakterie potřebují k životu cukry, a proto o tom, zda se u nás tato choroba projeví, rozhoduje zejména skladba naší potravy a správná péče o zuby.

Jak dopadl Hurvínek se svými zoubky, se děti dozvěděly v projekci filmu Jak se dostat Hurvínkovi na zoubek. Jak se máme o zoubky starat my, jsme si po zhlédnutí filmu společně povídali.

O to, aby byly naše zoubky bez kazu, se musíme starat denně. Zásady správného čištění, důležitost preventivních prohlídek, a to dvakrát ročně, vždy v půlročním intervalu, důležitost správné skladby potravy, omezení popíjení slazených nápojů jsme si znovu připomněli při tvorbě leporela o „našich veselých zoubcích“. S maňásky jsme se vydali k imaginárnímu panu zubaři a ukázali jsme si, že se prohlídky nemusíme bát.

Vyplnění pracovního listu byla pro děti hračka. Odměnou byly samolepky do koupelny a dm preventivní balíček „Veselé zoubky“. Pasta na zuby, kartáček a přesýpací hodiny – pro měření času při čištění zoubků – udělaly dětem velkou radost.

1. třída

Foto z akce zde