Jdi na obsah Jdi na menu

Další soudní líčení v 7. třídě

Ve Výchově k občanství v 7. třídě si žáci vyžádali další soudní jednání. Tentokrát se řešil problém ze života. Soudkyně tentokrát byla Tereza Hallová, obhájkyní Madlena Piňousová, žalobce Jakub Kaderka, obžalovaný David Bednařík. Další role byli svědci, atentátník, porota, novinář, fotograf, policisté, justiční stráž a další. Jak soud probíhal se můžete dočíst v článku níže a podívat se na fotografie. Žáci si aktivitu velmi užili a výrazně se oproti předchozímu soudu zlepšili ve svých komunikačních a improvizačních dovednostech. Za zmínku stojí i fakt, že se rozhodli podat žalobu na lékaře, který zfalšoval lékařský dokument. Tudíž nás čeká ještě jedno líčení...

 

Kateřina Steinerová, učitelka VKO

 

Zápis ze soudního jednání

Soud o přejetí člověka autem

K soudu se proti sobě postaví obžalovaný David (s obhajobou Madlenky), který měl údajně srazit autem chodce na přechodu. Prohlásil: „Omlouvám se, možná jsem ho zajel. Obžalovaný tvrdí, že je cukrovkář, v autě prý omdlel a chodce srazil omylem.

Jako první svědkyně byla předvolána Michaela. Údajně šla ze samoobsluhy, viděla pána, který se motal a nerozhlížel. Nařízená pitva potvrdila alkohol v krvi. Svědkyně zavolala záchrannou službu a policii.

Druhým svědkem byl Josef – příbuzný oběti. Podle jeho svědectví byli on i oběť opilí – vypili 2 sklenice vodky.

Třetím svědkem byla Karolína. Jako soudní znalkyně potvrdila alkohol v krvi i svědkovi.

Při jednání jeden divák vyhrožoval bombou, že to to odpálí, pokud obžalovaného nezavřou.

Znovu byla předvolána Michaela, která potvrdila, že v době nehody byla také opilá. Řidič alkohol v krvi neměl. Bylo však také vyvráceno jeho tvrzení o zdravotním stavu – dokument byl falešný. Soudní znalkyně též dodala důkaz, že řidič jel 150 km/hod.

Soud vznesl rozsudek o odnětí svobody na dobu 5 let.

 

Kateřina Burďáková, žákyně 7. třídy v roli novináře

Fotografie ZDE