Jdi na obsah Jdi na menu

Den české státnosti - projektový den

27. 9. 2021

Všichni žáci naší školy si dne 27. 9. připomněli Den české státnosti, který slavíme dne 28. 9. Celý projektový den se nesl v tomto duchu a ze tříd se ozýval pracovní šum a mnohdy i historická hudba podtrhující atmosféru 10. století.

Učitelé měli pro žáky připravený program, který se jim podařilo plnit, i přestože se někdy času nedostávalo - zejména v tvořivé činnosti. Dílčí úkoly byly pestré a různorodé. Ti nejmladší žáci se těšili na vyhodnocení skupinových soutěží, kdy bojovali statečně o výhry. Četli příběhy o životě knížete Václava, patrona českého státu, vedli dramatizace rozhovoru s knížetem, vyráběli plakáty, luštili šifry, vystřihovali a vyráběli papírové koruny nebo sledovali výuková videa. Také se dozvěděli se, že kostely v Ruprechtově a Šošůvce jsou pojmenovány právě po tomto knížeti.

Starším žákům byly přiblíženy souvislosti historické a podstata tohoto svátku na četbě písní a staroslovanské legendy o knížeti Václavovi. Tvořili rodokmen knížete, kreslili, vyplňovali pracovní listy, vyráběli trikolóry. Byly jim připomenuty státní symboly, které vyjadřují svobodu a samostatnost našeho státu. Mnozí pracovali s elánem a nasazením.

Určitě jednou z našich žáků vyrostou slušní dospělí lidé, kteří budou hrdí na svůj původ a budou prosazovat naše tradice a zájmy i v zahraničí. Kníže Václav takový byl.

 

Za školní kolektiv Mgr. Ivana Hallová

Fotografie: 1. stupeň a 2. stupeň