Jdi na obsah Jdi na menu

Program "Mise: Tajemný ostrov"

V pondělí 14.3. 2022 naše žáky 5. třídy čekalo netradiční přivítání ve škole po jarních prázdninách. Zavítala za nimi paní Mgr. Alena Vévodová z organizace Etické dílny, aby s nimi uskutečnila program " Mise : Tajemný ostrov ". Jedná se o 4 hodinový zážitkový program v rámci prevence, který podporuje duševní zdraví žáků, posiluje vztahy mezi žáky a pedagogem a v neposlední řadě funguje jako prevence výskytu rizikového chování. Na základě legendy se třída stala součástí dobrodružného fantasy příběhu, žáci zažili pestrou škálu  her a aktivit, které podporují komunikaci, spolupráci a kreativitu.
Tato akce byla pro naše žáky zdarma, neboť financování zajistila škola ve spolupráci s MAS Moravský kras v rámci MAP II.
Jak se program vydařil a jak se líbil žákům lze posoudit z jejich příspěvků.
 
Mgr. Hana Buchtová, školní metodik prevence.
Fotografie ZDE
 
Žákovské příspěvky: 
 
Příspěvek žákyně Emili Sloukové k nahlédnutí ZDE
 
Tajuplný ostrov
U nás ve škole v pondělí 14. března probíhal projektový den a neučili jsme se... Přijela jedna paní a začala s námi hrát první hru - s tyčí. Byla moooc hodná.. Bylo to veselé, zábavné a naučné. Po každé hře se nás zeptala na pár otázek, např. Jak se nám hra líbila... Potom jsme hráli hru důvěry. Všichni si stoupli do řady a vždy, když někdo probíhal uličkou, ostatní před ním zvedli ruce... Všichni si to vyzkoušeli. Bylo to super. Pak jsme hráli různé hry s obrázky a kartičkami. Potom jsme měli plout z ostrova domů, ale rozpadla se nám loď!!!!!!! Takže jsme se měli za úkol dostat po kouskách dřeva (židlích) na pevninu, ale ta paní dělala žraloka a pokud uslyšela nějaký rachot, sebrala tu židli (kus dřeva)... Takže jsme se všichni museli potichoučku nějak dostat na druhou stranu.. Všichni pomáhali všem... A všichni jsme se dostali na pevninu. Takže jsme zjistili, že si umíme pomáhat a že skvěle spolupracujeme. Nakonec jsme na zem rozházeli obrázky a každý jsme si jeden vybrali. Říkali jsme, proč jsme si ten obrázek (fotku) vybrali. Bylo to skvělé. Zase bych někdy chtěla, aby přijela. Nakonec jsme se s ní rozloučili potleskem.
 
Emička Slezáková, 5. třída
 
Tajemný ostrov
Tohle byla velmi zábavná akce. Na začátku nám paní vysvětlila děj hry. Celá akce se týkala zvláštního tajemného ostrova. Abychom přežili, museli jsme spolupracovat. Hráli jsme různé hry. Jako první jsme hráli, že musíme chytit tyčku, než spadne. Když spadla, museli jsme říct, co si na ten ostrov vezmeme. Za druhé jsme museli prozkoumat ostrov. Za třetí jsme se museli postavit od nejmenšího po největšího bez toho, aniž bychom promluvili. Za čtvrté jsme dělali zkoušku důvěry. Postavili jsme se do dvojic na proti sobě a natáhli ruce, když někdo běžel, museli jsme je zvednout. Za páté jsme přiřazovali k sobě kartičky a potom jsme z nich udělali květiny, ve skupinkách jsme je namalovali, popsali jsme její účinky a vymysleli příběh. Potom jsme je představovali. Za šesté jsme si vybrali jednu kartičku a popsali jsme z ní naše pocity. A jako poslední hru se nám rozbila loď a my jsme museli po troskách lodi přejít na břeh. Tahle akce se mi moc líbila. Byla to nejlepší akce!
 
Marie Ševčíková, 5. tř.
 
Tajemství ostrova
V pondělí 14.3. k nám přišla paní Vévodová. Povídala nám o výpravě, která jela na tajemný ostrov, ale úkol nedokončila. A my jsme ji měli dokončit. Napřed jsme se měli připravit a zjistit, jak jsme dobrý tým. Čekala nás zkouška důvěry a postřehu. Pak jsme byli připraveni vyrazit! Napřed jsme prozkoumávali ostrov, šli jsme popořadě a měli jsme obrázky s čísly. Šel první a dotkl se obrázku s číslem 1 a tak dál. Na zpáteční cestě se nám rozpadla loď. A my měli jen pár kusů dřeva, na kterých jsme se měli dostat suchou nohou zpátky na břeh. Ale protože byl v moři žralok, který nemá rád hluk, museli jsme potichu posouvat kousky bez hluku a dostat co nejvíce dřeva zpátky na břeh. Výpravu jsme zvládli. Myslím, že jsme byli dobrý tým! Bylo to super a všichni jsme si to užili!!!
 
Monička Kolmačková, 5. třída