Jdi na obsah Jdi na menu

Řezbářství - projektový den v 6. třídě

V pátek 6. 3. nás na naší škole navštívil pan Jaromír Steiner, aby žáky 6. třídy seznámil s nádherným řemeslem - uměleckým řezbářstvím. Celý projektový den byl pojatý soutěžně - žáci postupně vypracovali několik úkolů a na závěr byli vyhlášeni tři nejlepší řezbáři třídy. 

Žáci se nejdříve dozvěděli pár informací z historie řezbářství a jaké druhy vyřezávání do dřeva existují. Následovala první soutěžní část - poznávání dřevin. Dostali 30 obrázků stromů a keřů, které měli pojmenovat. Každý byl ohodnocen určitým počtem bodů. Žáci tak mohli nasbírat až 60 bodů za své znalosti. Zaručeně největší úspěch sklidil Jalovec obecný; žáci si s velkým nadšením zazpívali písničku Vysoký jalovec. Druhá část soutěže souvisela s tvrdostí dřeva. Úkolem bylo dřeviny rozdělit do skupin. Tento úkol byl mnohem náročnější, ale s malou pomocí se jim podařilo většinu stromů správně zařadit.

Druhá část projektového dne byla praktická. Žáci se krátce seznámili s bezpečnostními zásadami a s  tím, jak pracovat s nástroji - dláty. Každý žák dostal polotovar květu života, starodávného slovanského symbolu, a mohl si zkusit, jaké to je být řezbářem. Některým se dařilo velice dobře, některým méně, ale všichni si z projektového dne odnesli vlastní výrobek, na který mohou být pyšní. O šikovnosti žáků svědčí i fakt, že školní lékárnička zůstala navzdory ostrosti dlát téměř nepoužitá.

Po pečlivém uvážení byla Řezbářem dne vyhlášena Miriam Kajtárová. První místo získala nejen za své skvělé znalosti, ale také za výjimečné nasazení a snahu. Druhé místo získal Vladimír Schuster a třetí místo Martin Vytásek. Výherci získali sladkou odměnu a výrobek na památku od pana odborníka.

Mě i pana odborníka potěšilo, že někteří žáci si nadšeně odnesli i zbylé polotovary domů s tím, že by si rádi zkusili ještě další vyřezávání. Kdo ví, třeba si někteří našli nový koníček. 

Kateřina Steinerová

Fotografie ZDE