Jdi na obsah Jdi na menu

Beseda se spisovatelem Josefem Benešem

30. 5. 2023

V pondělí 29. května navštívil naši školu spisovatel Josef Beneš, autor knih pro děti Meďan a Koumen na planetě pupkáčů a Meďan a Koumen na zatopené planetě.

V úvodní části besedy jsme se díky videoreportáži přenesli do tiskárny a následně do knihařství. Děti tak mohly reálně vidět jednotlivé kroky potřebné ke vzniku knihy. Pan Beneš dokument komentoval a zároveň doplňoval ukázkami knihy v různých stádiích výroby. Žáky určitě zaujalo množství lidské práce a různé stroje, které jsou k vyrobení knihy třeba.

Během besedy autor představil dětem svou knihu o vynálezci Koumenovi a staviteli Meďanovi. Ti  vymysleli a sestrojili stroj, který dokáže teleportovat na jinou planetu a zažít tak na ní například setkání s veleještery, které nám připomínají draky. Pan spisovatel se zmínil i o spolupráci s ilustrátorkou jeho knížek. Děti měly možnost seznámit se i s některými ilustracemi a mohly si je i prohlédnout.

Závěrečná část besedy byla věnována autorskému čtení. Dětem byla také nabídnuta možnost objednávky jeho knížek prostřednictvím letáčku, který jsme obdrželi do každé třídy. Troufám si říct, že některé děti této nabídky určitě využijí, protože pan spisovatel je dokázal velmi dobře vtáhnout do děje knihy, kterou předčítal. A kdo by nechtěl vědět, jak to celé dopadne.

 

Jana Kolmačková, učitelka 3. třídy

Fotografie ZDE