Jdi na obsah Jdi na menu

Den jazyků - 2. stupeň

V pondělí 26. září se celá škola zapojila do oslav Dne jazyků – 1. vyučovací hodinu učitelé seznámili žáky se základními informacemi o Dni jazyků a žáci následně tvořili pracovní list s názvem Výzva, vyhledávali nejen informace, ale šifrovali i texty a vymýšleli vlastní šifry a kódy. Velký ohlas měly i otisky prstů, kterými podepsali své pracovní listy.

Celý týden jsme se Dnem jazyků zabývali napříč různými předměty. V odborných předmětech žáci zhlédli cizojazyčná videa související s tématy probíraných látek, v ČASP si vyhledávali cizojazyčné překlady názvů povolání, v přírodopisu hledali názvy živočichů. V ČJ si žáci hráli se slovy, tvořili jazykové přesmyčky a seznámili se s druhy jazykových skupin, které se v |Evropě vyskytují. Žáky zaujalo i 5 nejobtížnějších jazyků světa a vyzkoušeli si první lekci čínštiny. V anglickém a německém jazyce žáci sledovali rozdíly mezi jazyky slovanskými a germánskými i různými variantami téhož jazyka – např. anglická a americká angličtina, německá nářečí atd. Učili se básničky, písničky a pracovali na různých jazykových rébusech. V informatice se zabývali šifrováním a kódováním znaků.

Ve výtvarné výchově vznikly velmi pěkné kaligramy – obrázky z cizojazyčného textu a žáci také precizně ztvárnili znaky různých jazykových systémů – vybrali si například čínské znaky a řeckou abecedu.

Věříme, že si žáci z Týdne jazyků odnesli nové inspirující vědomosti a dovednosti

 

učitelé 2. stupně

Fotografie ZDE