Jdi na obsah Jdi na menu

Dravá Amazonie

Opět po roce k nám 6. 10. 2022 zavítali do školy Kateřina a Miloš Motani, aby našim žákům představili v pásmu Kouzelná planeta krásnou a dravou Amazonii. My jejich programy už roky známe, takže jsme se už dopředu těšili na poutavé vyprávění a krásné fotografie a videa. A opravdu jsme zklamaní nebyli – pásmo bylo zase nádherné. Paní Motani umí velice hezky vyprávět a doprovázela svým povídáním všechny obrázky a videa, které pořídili s manželem na své výpravě. Žáci se dozvěděli mnoho  zajímavostí, viděli krásná místa i spoustu zvířat a rostlin a  poznali život domorodců. Na konci programu nechyběla soutěž s odměnami pro žáky, ukázka dovezených suvenýrů a rekvizit a možnost zakoupení si různých drobností, potom následoval velký potlesk. Všichni byli spokojeni a nadšeni a už se těšíme na další  nový program.

 Mgr. Hana Buchtová, ZŘŠ

 

Příspěvek žáků 5. třídy

6. října jsme v naší škole zhlédli promítání s názvem Dravá Amazonie. Slovem nás provázela paní Kateřina Motani, která navštívila Brazílii se svým manželem Milošem, který je současně i jejím nejlepším kamarádem.

Moc se mi líbilo, že v Brazílii mají domácí mazlíčky lenochody. Viděli jsme 5metrovou anakondu. Stali jsme se svědky záchrany koně, který uvázl v jámě, a druhý kůň se ho zoufale snažil zachránit. V ulici, kterou cestovatelé projížděli, se za pět minut po jejich odjezdu stala vražda.           

Adéla Jančíková

Líbilo se mi jejich setkání s růžovými delfíny, lov mořských koníků. Teď už vím, že lenochodi mají tři prsty.

Tereza Šenková

Nejvíc mě zaujali sklípkani, protože mám rád pavouky. A tak přemýšlím, že tam někdy pojedu. V pralese tam rostou rostliny, které léčí i rakovinu a jiné zlé nemoci. A dravé piraně různých velikostí!

Adam Preisner

Nejvíc se mi líbila zvířata, plovoucí domy, indiáni, řeka Amazonka a město Manaus, které nazývají Paříž tropů.

Hynek Schuster

Poprvé jsem viděla poušť s jezírky, která se objevují v období dešťů a v období sucha zase mizí. Soutok řek Amazonky a Rio Negro je barevný. Jedna řeka je béžová, druhá černá.

Laura Kuchařová

Zaujali mě dva hadi. Anakonda, která měla 5 m a 120 kg, a už vím, jak rozeznám jedovatou korálovku od podobného nejedovatého hada.

Ondřej Kolmačka

Nejvíc se mi líbilo, jak měli na sobě lenochoda, co má tři prsty. Bála jsem se, když měli na krku anakondu. Nádherné byly vodopády, ve kterých se koupali. Viděli jsme dravé piraně a mořské koníky různých barev.

Magdaléna Benešová

S indiánským průvodcem jsme navštívili prales, jeskyně s 5 druhy netopýrů. Viděli jsme, jak připravit piraně k obědu, výrobu flusaček a jedovatých šípů do nich. Dozvěděli jsme se, jak zapálit oheň ve věčně mokrém pralese, jak si zatančit na „blátivém karnevalu“…

Moc se nám to líbilo!

Žáci 5. třídy

 

Fotografie ZDE